10 mars 2011

Hållbar idé om ett modernt hem

Kröp upp i soffan igår kväll och läste senaste numret av Hus & Hem. Det är alltid lika roligt att läsa hemma-hos-reportage och jag fastnade för Huset utan gränser. Det är ett modernt enplanshus med ”alla funktioner i ett och samma rum”. Yngve Lundquist, som ritat huset till sej och sin fru Annicka, har tänkt på det mesta för ett enklare boende på äldre dar. Som exempel har de medvetet gjort förrådsytorna relativt små och jag fascinerades av Annickas klarsynta ”Gör er av med så mycket som möjligt! Man är alldeles för nostalgisk med prylar.” Tänk om alla var så kloka…
I artikeln framgår att Yngve redan på 50-talet ritade ”Utby-husen” i Göteborg tillsammans med trädgårdsarkitekten Ulla Molin – och då kom jag på varför jag kände igen idéerna med huset: Egnahemsbolaget – eller Egnahemsbyrån som vi hette på den tiden – byggde de fyra experimenthusen på Backegårds-gatan. Tanken var ett enkelt, flexibelt hus med en liten gård - en billig ”urcell” på 58 kvadrat som unga familjer kunde flytta in i och sedan bygga till efter behov och kassa. Husen visades upp på en bostadsutställning 1958 och var då ubyggda i olika stadier för olika tänkta familjestorlekar.

Bild från Egnahemsbolagets jubileumsbok "Egen härd är guld värd" 1993.
Ulla Molin står i köket i ett av experimenthusen - notera den runda spisen/matbordet!

Jag tycker det är härligt att en idé som i grunden är mer än 50 år gammal kan användas för att skapa ett nytt modernt hem på 2000-talet!

Agneta Längvik, säljansvarig

2 kommentarer:

  1. Visst var det en underbar idé att de boende skulle kunna bygga om och till i takt med att de fick råd. Men omsorgen om köparnas ekonomi var det ett tag sedan ni hade! Den som har köpt ett hus av er på senare tid och drabbats av fukt och mögel för bygga om och slanta upp ca 300 000 kr oavsett om man har råd eller ej... Den som inte har råd tvingas bo i ett hus där man riskerar att bli sjuk. Någon omsorg om de boendes hälsa finns således inte heller.

    Trots att ni byggt husen tycker ni inte att det är ert ansvar! Numera är ni uppenbarligen inte särkskilt ansvartagande och det är definitivt inte tryggt att köpa av er med mindre än att man har en bra advokat!

    SvaraRadera
  2. Det är alltid lätt att vara efterklok och konstatera att det hade varit bättre att välja en luftad konstruktion nu när vi vet svaret. När husen byggdes var branschen enig i att den enstegstätade putsfasaden var en mycket kostnads- och energieffektiv fasad samt att den krävde lite underhåll.
    Nu är det som det är och vi vet att fasaden inte höll vad någon av oss förväntade sig.
    Det är just för sådana här situationer som lagkravet om tecknande av Byggfelsförsäkring finns. Den skall gå in och täcka åtgärdandet av fel och skador till följd av fel efter att vår tvååriga garantitid, enligt Konsumentköplagen, har löpt ut. Grundregeln för all försäkringsersättning är att ersättning endast utgår för konstaterade fel och skador till följd dessa och att de återställs till ursprungligt skick. Oskadade delar som saknar skador ersätts inte. Försäkringsbolaget har också rätt att göra åldersavdrag.
    Vår uppfattning är och har hela tiden varit att det är en försäkringsfråga. Vi tycker emellertid att det aktuella försäkringsbolaget inte har tagit sitt ansvar och att det har blivit en ohållbar situation för de boende. Styrelsen har därför beslutat att bolaget skall erbjuda de boende två alternativ att åtgärda sina fastigheter. Ett alternativ där man åtgärdar konstaterade skador enligt SPs rekommendationer med befintlig konstruktion. Detta alternativ är kostnadsfritt för den boende. Det andra alternativet är att man river samtliga fasader (oaktat skadebilden) och ersätter den med en ny luftad träfasad. För detta alternativ får fastighetsägaren betala halva kostnaden för att riva befintlig fasad och bygga upp den nya.
    Erbjudandet innebär att Egnahemsbolaget går in och tar stora kostnader, betydligt större än vad försäkringsbolaget skulle gjort, så vi tycker att bolaget visat på stort ansvarstagande trots garantitidens utgång och därmed visar att vi tar ansvar och är behjälpliga så kostnaden för husägaren minskar om man väljer en annan fasadkonstruktion.
    Matz Torgeby, vd

    SvaraRadera